Angstklachten behandeling bij Therapie Dordrecht

Bang zijn is normaal.

Dat overkomt iedereen en daar is meestal ook wel een duidelijke reden voor. Een examen, een optreden, een moeilijke beslissing maken bijvoorbeeld. Die angst maakt je alert en helpt je focussen.

Maar wat als je bang bent zonder reden? En als die angst je leven beheerst, en je er dingen voor uit de weg gaat? Als de angst je ervan weerhoudt om een normaal leven te leiden en je erdoor vereenzaamt? Dan is er reden om hulp te zoeken.

Kom van je angsten af

Ik bekijk eerst wat voor soort angst jouw leven beheerst. En daarna zoeken we samen naar de oorzaak van die angst en wat je kunt doen om er weer van af te komen. Daarbij gebruiken we gedragstherapie en leer je met praktische middelen om te gaan met je angsten. We doorbreken patronen zoals drinken, vermijding en overwerken.

Angsten worden ingedeeld in drie categorieën:

 1. Gegeneraliseerde angststoornis
  Het wil eigenlijk zeggen dat je onophoudelijk bezorgd bent zonder dat daar echt een reden voor is. Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar in jouw geval ben je alleen daar maar mee bezig. Het brengt mensen vaak in een isolement en hulp uit de nabije omgeving is erg moeilijk.
 2. Dwang of obsessieve compulsieve stoornis
  Dit zijn angsten die gepaard gaan met dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies).
  De dwanggedachten zijn negatieve gedachten die je volkomen in beslag nemen. Zo erg dat ze je gedrag beïnvloeden. Omdat het allemaal van binnen speelt, is het voor je omgeving nauwelijks te herkennen.
  Dwanghandelingen zijn bepaalde handelingen die steeds uitgevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld smetvrees en wasdrang. Je rituele handelingen bepalen je dag en je hebt daardoor geen aandacht meer voor je werk, je partner of je gezin.
 3. De fobie
  Bij een fobie ben je ergens bang voor – een ding, een dier of een situatie. Ook al weet je dat je daar heus niet zo bang voor hoeft te zijn, je bent het toch. En vermijd je datgene waar je zo bang voor bent. Dat kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Voorbeelden van fobieën zijn: hoogtevrees, angst voor dieren, insecten of reptielen, vliegangst en angst voor grote of juist kleine ruimtes.

Heb je vragen over angst?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Contact

Maar er zijn er nog veel meer en als je denkt dat je een fobie hebt, neem dan even contact met me op. Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Therapie Dordrecht ter attentie van Betty Verhoek.