Rouw en verliesverwerking bij Therapie Dordrecht

Rouw een plek geven

Iets of iemand verliezen die je dierbaar is doet pijn. Door te rouwen geef je een plaats aan deze pijn. Dat is een natuurlijk proces en meestal heb je daar geen professionele hulp bij nodig. Maar soms kom je er niet uit. Je familie en vrienden kunnen je er niet bij helpen. Ik kan je helpen om het verlies een plaats in je leven te geven.

Wat is verlies?

Bij rouwverwerking denken we vaak meteen aan het verlies van iemand. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt verliezen en die een rouwproces verdienen. En waar je soms niet alleen uitkomt. Bijvoorbeeld je relatie, geen kind kunnen krijgen, het verhuizen van een plek waar je aan gehecht bent, je baan, etc.

Rouwen kost veel energie

Je kunt er oververmoeid van worden, of er andere lichamelijke klachten van krijgen, zoals buikpijn en hoofdpijn. Je eetlust kwijtraken. Soms word je overweldigd door andere heftige emoties zoals angst, boosheid of schuldgevoelens. Of je trekt je terug, bent bang opnieuw iemand te verliezen, je raakt snel geïrriteerd.

Een actief rouwproces

Naast passief rouwen, kun je ook actief aan je rouwproces werken. Samen met mij werk je aan de volgende aspecten:

  • het aanvaarden van het verlies,
  • het toelaten van de pijn,
  • het verlies een plaats geven in je ‘nieuwe’ leven
  • weer leren om van het leven te genieten.

Contact

Heb je een vraag over rouw of verliesverwerking? Bel voor een afspraak of stuur een mail naar Therapie Dordrecht ter attentie van Betty Verhoek.